Your weather when it really mattersTM

Country

Please choose your default site

Americas

Asia - Pacific

Europe

Popular Nova Scotia spot gets addition to increase access, visibility

1x1 transparent pixel

Wednesday, October 20th 2021, 12:41 pm - The new observation deck along the Peggy's Cove coastline provides 1,300 square metres of accessible space to view the lighthouse and natural surroundings in a more viable and safer manner.

Residents and tourists alike will be able to gaze out across Peggy's Cove in Nova Scotia with much greater ease and accessibility.

A new viewing deck built along the coastline was recently opened to the public, offering 1,300 square metres of accessible space to observe the lighthouse, waves and rocks in more practicable and safer manner. The unveiling included a smudge ceremony and opening prayer by representatives of the Mi'kmaw Native Friendship Centre.

SEE ALSO: Beluga whale gives Nova Scotia fisherman a surprise of a lifetime

A large portion of the deck -- 1,115 square metres -- was recouped for visitors from the existing roadway, with remaining space stretching a bit over the landscape, intended to complement the natural surroundings.

Peggy's Cove deck/Nathan Coleman A new viewing deck was opened along the Peggy's Cove coastline. (Nathan Coleman)

"This celebration recognizes the efforts of the community and partners and provides a new and inclusive way to experience Peggy's Cove," said Susan Corkum-Greek, Nova Scotia's economic development minister, in a news release. "Infrastructure improvements like the viewing deck will enhance community well-being and the experience for many more visitors to this iconic Nova Scotia destination."

The use of wood and steel in the construction of the deck was orchestrated to complement the terrain. However, visitors are still able to access the rocks and natural landscape. The project also includes one of two new planned public washrooms and enhancements to trail connections that guide people to the lighthouse and surrounding parking area.

Peggy's Cove deck/Communications Nova Scotia (Communications Nova Scotia)

In the past year, residents and tourists were also treated to a Visitor Information Centre parking lot expansion, revision of the turnaround near the lighthouse, introduction of a parking management system, a new common area in the centre of the village with accessible public washrooms, and the restoration of the celebrated DeGarthe Studio.

Follow Nathan Howes on Twitter.

Default saved
Close

Search Location

Close

Sign In

Please sign in to use this feature.